Historia

Kodinrakentajan vuosikymmenet

Yhdistys perustetaan

Pattijoen Vanhustenkotiyhdistys perustettiin 9.8.1976 ja yhdistyksen perustajia olivat Pattijoen kunta, Pattijoen seurakunta ja SPR:n Pattijoen osasto. Pattijoen kuntaa edustivat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Erkki Ingerttilä ja kunnanjohtaja Tapio Tuominen, Pattijoen seurakuntaa kirkkohallintokunnan puheenjohtaja Kauko Sarkkila ja SPR:n Pattijoen osastoa tiemestari Aarne Ilkko.

Myöhemmin 1997 jäseniksi liittyi Pattijoen Veteraanimajan kannatusyhdistys ry ja Lion´s Club Pattijoki.

Vuonna 2003 tapahtuneen kuntajakomuutoksen seurauksena yhdistyksen nykyiset jäsenet ovat Raahen kaupunki, Raahen seurakunta, SPR:n Raahen yhdistys, Pattijoen Veteraanimajan kannatusyhdistys ry sekä Lion´s Club Pattijoki.

Ensimmäinen rakennusvaihe

Yhdistyksen ensimmäinen rakennusvaihe kunnanviraston läheisyyteen kunnan jo aikaisemmin rakentaman rivitalon viereen valmistui 1980 käsittäen seitsemän pientä yksiötä ja yhden kaksion. Rakennus peruskorjattiin täydellisesti 2003, jolloin vesikate, sisäpinnat ja kalusteet uusittiin. Toinen peruskorjaus tehtiin 2016, jolloin sisäpinnat ja osa kalusteista uusittiin sekä ulkovarastot ja piha-alueet kunnostettiin. (nykyinen osoite Ruskatie 3 F).

 

Toinen rakennusvaihe

Toinen rakennusvaihe valmistui samalle alueelle 1985 käsittäen kaksi erillistä rakennusta, joista toiseen tuli neljä yksiötä ja toiseen kaksi yksiötä ja yksi kaksio. Asunnot peruskorjattiin 2010 (Ruskatie 3 D ja E).

Kolmas rakennusvaihe

Yhdistyksen syyskokous myönsi 1989 eron pitkäaikaiselle puheenjohtajalleen kunnallisneuvos Erkki Ingerttilälle hänen omasta pyynnöstään. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin silloinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eero Siniluoto.

Yhdistyksen kolmas rakennusvaihe käsitti kolme erillistä rakennusta, joissa yhteensä kymmenen asuntoa. Asunnoista kahdeksan oli huoneen ja tupakeittiön käsittäviä yksiöitä ja kaksi kahden huoneen ja keittokomeron kaksioita. Hanke valmistui 1991 samalle tontille (Ruskatie 3 A, B ja C).

Neljäs rakennusvaihe

Neljäs rakennusvaihe käsitti kaksitoista uutta asuntoa kolmessa eri rakennuksessa ja valmistui uudelle tontille 1995 (Marttilantie 1 A, B ja C). Samana vuonna valmistui viereiselle tontille Pattijoen kunnan rakennuttama Palvelukeskus Kotiranta, joka toteutettujen hoiva-asuntojen lisäksi ryhtyi huolehtimaan kunnan vanhusväestön tarvitsemista avopalveluista.

 

 

Viides rakennusvaihe

Viidennen rakennusvaiheen suunnittelu edellytti monia neuvotteluja Asuntorahaston kanssa ja suunnitelmien muutoksia. Lopputuloksena valmistui 1997 kolme rakennusta käsittävä asuntoryhmätyyppinen ratkaisu, jossa on seitsemäntoista huoneen ja tupakeittiön käsittävää asuntoa sekä jokaisessa talossa yhteinen kerhohuone. Hankkeeseen sisältyi myös yksi yhteinen saunaosasto sekä väestönsuoja.
Rakennukset ovat nykyisin Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän tehostettujen tukipalveluiden piirissä ja varustettu kulunvalvontalaitteistolla (Marttilantie 1 D, E ja F).

Yhdistyksen säännöt tarkistettiin syksyllä 2000 ja nimikilpailun tuloksena saatiin yhdistyksen uudeksi viralliseksi nimeksi Pattijoen Vanhustenkotiyhdistys Siimes ry.

Kuudes rakennusvaihe

Pattijoen kunnan 1972 rakennuttama kahdentoista asunnon rivitalo kunnanviraston läheisyydessä tuhoutui osittain tulipalossa joulukuussa 2000 ja purettiin. Kesäkuussa 2001 tontinvuokraoikeus ja palossa säilynyt huoltorakennus liittymineen siirtyivät tehdyn kaupan kautta yhdistyksen omistukseen.

Kuudes rakennusvaihe käsittäen kaksi rakennusta ja yhdeksän saunallista kaksiota valmistui 2002 palaneen rivitalon paikalle (Ruskatie 3 G ja H). Samassa yhteydessä korjattiin ikääntynyttä huoltorakennusta.

Seitsemäs rakennusvaihe

Seitsemäs ja samalla yhdistyksen mittavin rakennushanke valmistui Pattijoen länsipuolelle uuteen Tervaluodon kaupunginosaan 2006. Hankkeessa toteutui 26 uutta rivitaloasuntoa ja väestönsuoja seitsemässä eri rakennuksessa (Tervaluodontie 29 A, B, C ja D sekä Pietarinpolku 11 E, F ja G).

Kahdeksas rakennusvaihe

Yhdistyksen viimeisin kahdeksas rakennusvaihe valmistui edellisen hankkeen viereiselle tontille Tervaluotoon 2010. Viidessä eri rakennuksessa on yhteensä 19 asuntoa ja väestönsuoja (Tervaluodontie 27 A, B, C, D ja E).

Nyt nämä 108 nykyaikaista pientä vuokra-asuntoa ovat alueen vanhusväestölle erittäin tarpeellisia ja turvallisia asuntoja Palvelukeskus Kotirannan kattavien tukipalvelujen läheisyydessä.

Vuosien varrella yhdistyksen palkkalistoilla on ollut parhaimmillaan kaksi päätoimista lähihoitajaa, kuusi työllistämistuella palkattua kotiavustajaa ja kaksi työllistämistuella palkattua ulkoalueiden hoitajaa. Tällä hetkellä palkattua henkilöstöä ei ole, vaan kaikki yhdistyksen tarvitsemat palvelut ostetaan ja vanhuspalveluista vastaa Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä.

Paluu sivun alkuun